Lijden

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

 

 

Is lijden nuttig?

Ieder mens weet hoe het is om te lijden. De voorgaande blogs gingen daar ook voor een deel over.

Ieder mens kan voorbeelden noemen van lijden: van de persoon zelf, of van anderen. Een veel voorkomende (onuitgesproken) vraag in gesprekken is : ” Waarom lijden mensen?”

Vanuit het perspectief van de ziel gezien is lijden nuttig om ervaring op te doen. Op zielniveau bestaat er geen lijden omdat alles een onderdeel is van de bron waaruit alles is ontstaan.

De hele creatie kent zoveel verschillende vormen, energie en trillingsfrequenties en alles is een onderdeel van het grote geheel.

Hoe zit het dan met mens – onterende omstandigheden, zoals moorden,hongersnoden, geweldsmisdrijven etc?

Zelfs deze vormen van lijden dienen een doel in de wereld. Hiermee wil ik op geen enkele manier zeggen dat het gerechtvaardigd is. Ieder mens dient de gevolgen te dragen van de keuzes die men heeft gemaakt.

Toch heeft alle duisternis een functie in het leven. Door lijden kan er weer toenadering ontstaan tussen mensen onderling. Door situaties mee te maken waarin men zelf lijdt, kan men ook levenslessen leren over de onderwerpen die daarop aansluiten.

Wat wel belangrijk is om te beseffen : veel mensen willen na nare ervaringen het liefst de deur naar het verleden op slot doen en de sleutel weggooien.

Toch zal die deur pas op slot gedaan kunnen worden als de nare ervaringen/situaties zijn gezien en gevoelens ervaren en geuit.

Het verleden onder ogen komen en daarna vanuit berusting loslaten, dat is de weg.

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Confrontaties met jezelf kunnen lastig zijn. Door liefdevol naar jezelf te kijken en jezelf te vergeven, door liefdevol naar de ander te kijken en de ander te vergeven, ontstaat er heelwording in jezelf!

 

Namaste,

Sattva Healing Chandra

 

http://sattvahealing.wordpress.com/

———————————————-

Mijn dank  aan Sattva om deze tekst te mogen plaatsen met haar toestemming. Namaste


1 comment

 1. 1 van de beroemde quotes van Bob Marley is : “The truth is :everyone is going to hurt you. You just got to find the ones that are worth suffering for “

  Ik omschreef in de vorige blog(s) dat lijden een onderdeel is van het leven zelf. Door minder fijne situaties leren mensen ook. Ze zorgen voor groeiprocessen, hoewel niemand erom zit te springen om minder fijne situaties mee te maken.

  Lijdensweg :

  Kan jij je nog dat moment herinneren in je kindertijd? Dat je bewust of (onbewust) iemand pijn had gedaan ? Of dat iemand jou pijn deed ?

  Kan jij je ook herinneren dat je met jezelf afsprak dat je ” NOOIT iemand anders pijn zou doen ? “

  De meeste mensen kennen ook nog het moment waarop ze ook echt in de veronderstelling waren dat ze NOOIT iemand hadden gekwetst. ( Er is nog een groepje mensen die nog steeds in die veronderstelling leeft, maar dat is een ander verhaal 😉 )

  Hoewel deze wens om zo zuiver en lief mogelijk te zijn, vanuit een goed hart zijn gemaakt : Het is een hele les om niemand te kwetsen in het leven. Met niemand bedoel ik ook Jezelf!

  Ieder mens heeft wel eens ervaren een ander voorop te stellen, en daardoor zichzelf te kort te doen. Hierdoor ontstaat er disbalans. De disbalans zorgt vaak voor situaties die minder prettig zijn.

  Veel voorkomende gevoelens en gedachten die dan voorkomen zijn: boosheid, teleurstelling in de ander, gedachten als : ” zie je nou wel, ik geef …alles en ik krijg er niets voor terug ” , “…. profiteert alleen maar van mij, die zie ik alleen maar op het moment als … iets nodig heeft “

  De sociale verbindingen die op deze manier ontstaan, zijn gebaseerd op een mate van afhankelijkheid, voorwaardelijkheid. “…als die dit en dat aan mij geeft, kan ik die ander zus en zo geven…” . Dit is een onbewust patroon wat veel mensen hebben ervaren (of nog steeds ervaren). Onbewust is er een onderliggend verlangen naar erkenning, liefde en waardering.

  Ik schreef in eerdere blogs hierover , terug te vinden op : blog : over het onbewuste en zelfwaardering

  Leiderschap:

  Het hoofdkenmerk van leiderschap is :

  1 Volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens,gedachten en daden.

  2 Willen luisteren naar de ander zonder in de aanval te gaan:

  Echt luisteren is heel wat anders dan luisteren met 1 oor (zoals ik het noem). Luisteren is iets wat je het beste kan doen met je oren En je hart. Woorden zijn maar een deel van de informatie die aan komt. Door met je hart te luisteren, kan je beter invoelen en luisteren naar wat iemand ECHT bedoelt te zeggen.

  3 Openstaan voor reacties van anderen,leuke en minder leuke:

  Door echt te luisteren kan je iets leren en/of aannemen van de ander.Dat betekent niet dat je als een blad van de boom met alle winden mee moet waaien! Heel gezond om vanuit jou eigen referentiekader te kijken,voelen, ervaren of de reactie die je krijgt voor jou gevoel klopt, en of je daar iets aan wilt veranderen!

  4 helemaal eerlijk naar jezelf en jouw gedrag kunnen en willen kijken:

  Veel mensen weten vaak heel snel wat een ander kan verbeteren in gedrag en houding, maar vinden het lastig om naar zichzelf te kijken. Soms kan het helpen om het ‘ verwijt ‘ naar de ander om te draaien naar jezelf. Mensen zien vaak sneller hun eigen blinde vlek weerspiegeld in de ander.

  Eerlijkheid is de drijfveer van verandering!

  Het grootste verschil tussen Lijden en Leiden is waar de aandacht naartoe gaat. Degene die lijdt is geneigd met de aandacht naar buiten te kijken, terwijl degene die Leidt zichzelf wil verbeteren zodat de situatie verbetert.

  Fijne groei!

  http://sattvahealing.wordpress.com/2013/07/22/4-tips-van-lijdensweg-naar-leiderschap-in-relaties/#comment-170
  —————————-

  Mijn dank aan Sattva om deze tekst te mogen plaatsen met haar toestemming. Namaste

Leave a Reply